Olet täällä

Kuvakaappauksia SSHY:n aineistosta?

Kuvakaappausten julkaisemisesta Facebookissa tulee silloin tällöin säännöllisesi kysymyksiä ja "kanteluita" yläpitoon. Tätä asiaa käsitteli I Virta jo aikaisemmin tässä blogitekstissä. Kertauksena lyhyesti: Kukaan ei voi varata itselleen tekijänoikeuslakia tiukempia oikeuksia mihinkään aineistoon. Eri asia on, jos jotain kahdenkeskisellä sopimuksella sovitaan, mutta yksipuolisesti lakia tiukempi rajaaminen ei ole mahdollista. Esimerkiksi kukaan ei voi julkaista sukukirjaa, jossa mainitsee, että tietoja ei saa mitenkään edelleen jakaa, jos ei ole kirjaa ostanut. Sama koskee nettisivustoja, joissa monissa tapauksissa pätee sekä sitaattioikeus että tekijänoikeutta heikompi luettelosuoja.

Tiukkapipoisia mielensäpahoittajia on palstoilla, mutta he lähinnä nolaavat itsensä eikä heistä tarvitse välittää, kunhan lainaukset ja kuvakaappaukset ovat lain sallimissa rajoissa. Ottakaa siis rauhassa kuvakaappauksia omiin sukututkimuksiinne, julkaisuihin ja vaikka sinne Facebookiin tai sukuseuran sivuille.

Tämä oli ehdolla kommellus-blogiin, mutta tärkeänä asiana saakoon ihan oman otsikkonsa. 28.4. nostetaan ylös, koska asia nousee jatkuvasti esiin.

T.M.