Olet täällä

Sukujutut-ohjelma, 1. Ensiarvioita

Seuraavan arvioinnin Sukujutut-ohjelmasta ovat koonneet ohjelman käyttäjät, joilla on eri määriä kokemusta ohjelman käyttämisestä. Käyttäjillä on ohjelmasta eri versioita, osin melko vanhojakin, mutta periaate ohjelmassa on säilynyt vuosien varrella versiosta toiseen. Ohjelman myyjältä kysyttiin testaajille viimeisiä versioita käyttöön, mutta kun vastausta ei saatu, testi tehtiin ja tehdään olemassa olevilla versioilla.

Arvioijien ei ole tarkoitus lähtökohtaisesti kritisoida tai kehua ohjelmaa, vaan esittää siitä puolueeton arvio ja verrata sitä useisiin muihin ohjelmiin, joita on tullut vastaan vuosien aikana.Onko ohjelma hankintahintansa arvoinen? Miten sitä voisi käyttää tehokkaasti? Ryhmä asetteli kysymyksiä ja arvioi ohjelmaa mahdollisimman monipuolisesti syksystä 2016 alkaen.

Kuva1. Sukujutut-ohjelman logo

Ohjelman maksaa 125 €, johon lisätään postikulut 5 €. Ohjelman kotisivu on www.sukujutut.fi. Ohjelman tilaamisesta ja maksamisesta on tietoja ohjelmiston esittelysivulla. Tyrkyttämisestä ei sivustoa voi syyttää. Ohjelman päivityssivulla on maininta ylläpitomaksusta. Mainintaa ei ole kotisivulla. "Kuluvan vuoden ylläpitomaksun 25 € voitte maksaa alla mainitulle Atk-Palvelu Luhtasaari Oy:n tilille. Mikäli ohjelman edellisestä päivityksestä on kulunut 5-10 vuotta, niin päivitysmaksu on 50 € ja mikäli päivityksestä on yli 10 vuotta, niin hinta on 100 €."

Kuuliaisesti ohjelman päivittämisestä 25 euroa vuodessa päivittäville ohjelma käy siis kohtuullisen kalliiksi. Hinnalla pitäisi siis saada neljässä vuodessa käytännössä kokonaan uusi ohjelma. Ohjelman vuosittaiset muutokset ovat kuitenkin olleet melko pieniä ja ohjelmassa on edelleen puutteita, joista myöhemmin lisää. Toki ohjelmassa on myös poikkeuksellisisa vahvuuksia, joita myös myöhemmin esitellään.

Kuva 2. Toimitukseen kuuluu ohjelma-CD ja ohjekirja.

Aluksi tarkastellaan ohjelmaa ja sen käyttöohjeita ja käyttäjätukea yleisesti. Sukujutut on suomalainen sukututkimusohjelma, kilpailijoiden poistuttua markkinoilta ohjelmasta on muodostunut käsite suomalaisten sukututkijoiden keskuuteen. Myös kilpailijoita tullaan testeissä käsittelemään. Joistakin ulkomaisista kilpailijoista on saatavissa myös suomenkielisiä versioita, jopa ilmaiseksi.

Suomalaisia käyttäjiä markkinajohtajalla on paljon, joten ohjeita ja vertaistukea luulisi olevan saatavilla. Näin ei kuitenkaan parhaalla tavalla ole, koska ohjelman käyttöohjeet ovat varsin vanhanaikaisia ja hankalakäyttöisiä, eivätkä toisaalta kerro ohjelmasta läheskään kaikkea. Ohjelman kotisivuilta voi avata ja tarvittaessa tulostaa pdf-muotoisen käyttöohjeen, 112 sivua. Html-muotoisella ohjeella pääsee helpommin asioihin kiinni. Ohje on samalla tavalla vanhentunut, kuin koko sivusto. Käyttäjien joukossa alkaa jo olla henkilöitä, joille sanonta "diskettiasema A:" alkaa olla outo. Muutoinkin ohjeen kieli on proosamaista ja persoonallista. Muistitikku pyydetään kytkemään "USB-paikkaan", jolla luonnollisesti tarkoitetaan USB-porttia. USB-muistitikku kuvataan seuraavasti: "USB-muistitikku on kuin iso levyke, johon mahtuu paljon tietoa esim. 256 Mt tai 512 Mt, kun yhdelle normaalille levykkeelle mahtuu n. 1,4 Mt tietoa."  Noin pieniä muistitikkuja alkaa olla jo hankala löytyää.

Ohjeesta on tullut tarpeettoman pitkä ja hankalakäyttöinen, kun se sisältää aivan liikaa kertovaa ja kuvailevaa tekstiä, jopa vähän asian vierestä. Esimerkiksi luvussa www-käytöstä kerrotaan ensin www:n perusteita: "Suosituin internetin käyttömuodoista on WWW eli World Wide Web. WWW- eli web-sivuilla liikkumista varten on useita erilaisia selaimia, joista tunnetuimmat ovat Internet Explorer (IE), Mozilla Firefox, Netscape ja Opera." Teksti on vanhentunutta, sillä Netscape on poistunut markkinoilta jo 2007, mutta varsin suosittua Chromea ei mainita lainkaan.

Ohjelman käyttäjätuki toimii luonnollisesti suomenkielellä. Ohjelman kotisivulla on puhelinnumerot ja päivystysajat sekä sähköpostiosoitteet. Kirjoittajilla on varsin vähän kokemusta tuen käytöstä, mutta todettiin, että ainakin helppoihin kysymyksiin on vastaus saatu hyvin. Ohjelman kielivaihtoehdot ovat suomi, ruotsi, englanti, ranska, eesti, espanja, saksa, hollanti ja vepsä. Kotisivulta löytyy tekstiä muutamilla kielillä, jotka on nimetty English, Eesti, Russian, Svenska, Espanol ja Nederlands. Siitä ei ole käsitystä, kuinka varsinainen käyttäjätuki kattaa nämä eri kielet.

Kotisivulla on myös linkkejä, joista mm. Siirtolaisrekisterin online-haku on vanhentunut. Lisäksi sivustolla on tietoja DNA-sukututkimuksesta. Valitettavasti näissä hieman hämmentävissä esityksissä ei ole lähdeviitteitä.

Erityisen rohkeana vetona ylläpidolta pidettiin TeamViewer-ohjelman linkitystä kotisivulle niin, että siitä käynnistyy ohjelma Sukujutut_etatuki.exe. Nykyään kenenkään ei pitäisi hyväksyä ja avata edes ohjelman kotisivulta tuollaista ohjelmaa. Sivuston yleinen tilanne arvioiden saattaa olla, että latautuva TeamViewer ei ole suinkaan viimeisin versio ja voi siksi olla tietoturvauhka käyttäjälle. Myös tällainen ohjelman kotisivu on helppo väärentää ja houkutella käyttäjä lataamaan koneelleen mitä tahansa.

TeamViewer tulisi ehdottomasti ladata sen alkuperäiseltä, suojatun siirron mahdollistavalta https-sivulta: https://www.teamviewer.com/fi/. Teamviewerin käyttöön liittyvät eettiset ohjeet käyttäjätuella varmastikin ovat tiedossa eikä tämän ole tarkoitus muutenkaan osoittaa palvelua epäluotettavaksi, mutta kylläkin riskejä sisältäväksi ja vanhentuneeksi.

Myöskään ppt- tai xls -muotoisia tiedostoja ei sivuilla tulisi julkaista. Vaikka pdf-muotokaan ei ole aina täysin luotettava, pitäisi tiedostot olla jakeluformaatissa alkuperäisen tiedoston sijaan. Tässä tapauksessa tiedosto tarkastettiin, eikä mitään epäilyttävää löytynyt. Joskus tällainen jakelu voi olla harmillinen myös tiedoston tekijän kannalta, jos tiedostosta paljastuu tietoja, joita tekijä ei ole tarkoittanut jaettavaksi.

Ohjelman kotisivulle on linkitetty 4 jälleenmyyjää, joista yhden toiminta on päättynyt. Yhteydet jälleenmyyjiin eivät liene siis kovin tiiviit. Myös moni muu sivuston linkki on vanhentunut.

Käyttäjille ei ole muodostunut omaa, luotettavaa foorumia. Onneksi sukututkijoiden yhdistyksistä yleensä löytyy kokeneita ja avuliaita käyttäjiä sekä useilla sukututkijoiden foorumeilla ja Facebookin ryhmissä saa kysymällä apua yleisimpiin ongelmiin. Foorumina ei voi pitää SukuHakuria, joka on tarkoitettu ennen vuotta 1900 syntyneiden henkilöiden etsimiseen ja heitä koskevista tiedoista keskustelemiseen. SukuHakurissa kuitenkin ohjelmastakin on usein keskustelua.

Ensimmäinen arviointi keskittyikin lopulta ohjelman tuottajan sivustoon, joka todettiin sisällöltään ja tekniikaltaan auttamattoman vanhentuneeksi.

Seuraavissa arvioinneissa perehdytään itse ohjelmaan, sen käytön vahvuuksiin ja heikkouksiin, kunhan kokemuksista saadaan aineistoa koottua. Arvioijat ottavat vastaan myös kommentteja, vinkkejä ja lisätietoja osoitteessa info(at)humogen.net