Olet täällä

"Lue tämä ennen kuin - tilaat DNA-testin"

Linkki DNA-etusivulle    Asiaan kuin asiaan soveltuu ohje, että ensin siihen kannattaa tutustua ja sitten vasta toimia. DNA-testaus on yleistynyt, kun tietoa sen mahdollisuuksista jaetaan innokkaasti. Joskus jopa liian innokkaasti. Monet tekevät testin tietämättä ensinkään mihin ovat ryhtymässä tai yltiöoptimististen odotusten kanssa. Joku ajattelee, että ei tuo niin paljon maksa, joten tehdään kun muutkin tekee. Seuraavassa lyhyesti mitä kannattaa ennen DNA-testejä huomioida. Heti aluksi, kuten muutenkin sukututkimuksessa, kehotetaan huomioimaan käytännesäännöt, jotka tietosuojavaltuutetun toimisto on tarkistanut:

”Kuollutta henkilöä koskeva arkaluonteinen tieto voi olla myös elossa olevan henkilötieto. Tällainen on esimerkiksi tieto etnisestä alkuperästä, perinnöllisestä sairaudesta ja muusta geneettisestä ominaisuudesta. DNA-kartta on sekä henkilön oma että myös hänen lähiomaisensa henkilötieto. Edellä mainittujentietojen kohdalla sukututkijan on aina tarkkaan huomioitava, ettei käsittele elossa olevan arkaluonteisia tietoja ilman asianomaisen lupaa.” Käytännesäännöissä kuolleiden henkilöiden arkaluontoiset tiedot on esitetty esimerkinomaisesti. Se ei siis ole kattava, vaan vastaavia muita tietoja on käsiteltävä samalla tavalla. Esimerkiksi, jos sukututkimuksesta ilmenee, että kuolleella henkilöllä on ottolapsi, koskee tieto myös elossa olevaa lasta.

Tietosuojavaltuutettu on esittänyt muutaman lausunnon DNA-testeihin liittyen. Ne ovat lausuntotyyppisiä, koska tietosuojavaltuutettu ei säädä lakeja eikä rankaise niiden rikkomisesta. Tässä lausunto internetin sukututkimussivustoista ja tässä henkilötietojen käyttämisestä tutkimuksessa. Linkki ei toimi toistaiseksi.

Selvitä itsellesi, miksi haluat teettää DNA-testin

Usein DNA-testejä teetetään jonkin sukututkimuksessa ilmenneen aukon korjaamiseksi. Yleensä jossakin kohdin sukuhaara katkeaa kateissa olevaan isään. Tästä on kirjoitettu blogissa Isoisää etsimässä. Tästä voi heti todeta että 100 % varmuutta esi-isästä et saa sukututkijoille myytävän DNA-testin avulla. Testit voivat vain tukea tai kumota olettamuksia.

Samalla tavalla voi etsiä tai varmentaa testillä äitilinjaa. Siitä on kerrottu tässä blogissa.

Jos olet yleisesti kiinnostunut DNA:sta ja tutkia taustaasi kaukaisemmassa historiassa, on DNA-testeistä joltisenkin apua. Siitä, kuten testeistä yleensä kerrotaan esimerkiksi tässä videossa. Suunnilleen kaikki se, mitä hyvätasoisen peruskurssin sisältöön kuuluu.

Ihan kelvollinen motiivi on yleinen kiinnostus asiaan. Maksaahan se, mutta mikä harrastus ei maksaisi.

Jos haluat selvittää terveystietoja tai jotain muuta ei-sukututkimusta tukevaa, katso näitä tarjoavien laboratorioiden tarjonta. Niistä saat täsmävastauksia kysymykseesi.

Varaudu houkutteluun

DNA-testeihin sukututkijoita houkutellaan mm. kurssien avulla. Valitettavasti eräs suomalainen ilmaisten kurssien pitäjä keräsi maksuja testeistä, joita sitten ei lopulta tullutkaan. Erilaisilla tekosyillä viivytettiin kysyjiä kuukausikaupalla. Kuten niin monessa tapauksessa, tässäkin osa huijatuista luovutti ja päätti nuolla haavansa, vaikka menettivät jopa satoja euroja. Osa pääsi haluamaansa lopputulokseen pitkällisen vääntämisen jälkeen. Ilmaisten kurssien lisäksi on eri tahojen järjestämiä maksullisia kursseja.

Osa kursseista on lähinnä rupattelua ilman todellista tietoa testeistä, niiden hyvistä ja huonoista puolista. Saat kyllä mukavaa juttuseuraa ja kuulla ehkä erilaisia maailmalla kiertäviä tarinoita, kuinka DNA vaikuttaa hienhajuun ja korvavahaan tai silmien väriin sekä ajan täytteeksi muuta asiaan liittymätöntä juttua esitelmöitsijän oman suvun historiasta ja hauskoista sattumuksista. Ajanvietettä sinänsä, ei siinä mitään, mutta DNA-testien kannalta anti voi olla kevyt. Joskus kouluttajilla on selkeästi vain tavoite myydä testejä ja saada omiin ryhmiinsä lisää jäseniä. Pidä pääsi kylmänä ja muista alkuperäinen tavoitteesi. Varsinkin jos maksat kurssista, sinulla on oikeus saada vastaukset kaikkiin kurssiesitteessä esitettyihin otsikoihin. Vaadi tieteellisen tarkastelun kestäviä tietoja, ei kouluttajan omia päätelmiä asioista, joista olet kiinnostunut.

Myös jo testin tehneet, erityisesti ne, jotka ovat pettyneitä osumiinsa, hakevat lähiympäristöstä uusia testattavia. Intressi testaamiseen tulee olla aina myös testattavalla! Jos teet testin kysyjälle vastataksesi, pääsääntö on, että kustannukset jaetaan kiinnostuksen suhteessa.

Varsinaiset markkinat alkavat, kun jaossa on amerikkalaiseen tapaan alennuskoodeja muutaman kerran vuodessa. Väki hullaantuu jakamaan koodeja ja tekemään testejä, kun ne ovat nyt niin halpoja, vaikka ei olekaan käsitystä mitä tuloksilla tekee! Tavanomainen kysymys onkin; "mtDNA-tulokset tulivat, mitä seuraavaksi?"

Varaudu jatkotesteihin ja tiedon kalasteluun

Teetettyäsi vaikka vain halvimman testin, saat takuulla sukututkimusryhmien ja DNA-foorumien vetäjiltä ehdotuksia lisätesteiksi. Ja kun olet teettänyt sen seuraavan testin, saat ehdotuksia jatkosta. Lopulta olet ostanut FF-testin, Y-DNA111-testin, mtFull-testin ja Y-Full –tulosanalyysin. Samalla sinulle ehdotetaan tietojesi jakamista mm. GedMatch-palvelussa, jotta tulostasi voidaan verrata muissa laboratorioissa testattuihin.

Tästä listasta näet vain osan siitä. mitä kaikkea voit testituloksilla tehdä (valitettavasti toistaiseksi van englanniksi, käännös pyritään tekemään jossakin vaiheessa). Tästä saa rahalla vielä syvempää maksullista tietoa. Pääosin tieto on kylläkin ihan yleistä, kaikille yhteistä, sovitettuna tyylikkäin kansin ja kuvin.

Yksi lisämahdollisuus on testitulosten esittäminen monin tavoin graafisesti. Jo FTDNA:n perusgrafiikka kromosomitason vertailuineen antaa puuhaa pitkäksi aikaa. Ei kannata käyttää aikaa ainakaan aluksi havainnollistukseen, joka vaatii tietojen lataamista jonnekin. Tutustu ensin esimerkkeihin ja sivustoon tarkemmin ja harkitse sitten, saatko mahdollisesti lisähankinnoilla kiinnostavaa lisäinformaatiota.

Graafisena tuloksena voi pitää myös sukupuuta, jonka FTDNA pakottaa nykyisin julkaisemaan, jotta sukulaisuuden voi linkittää toiseen henkilöön. Julkaisemista kannattaa harkita tarkemmin, koska DNA-tieto on sinun ja läheistesi henkilötieto.

Varaudu kiinnostukseen terveystiedoistasi

DNA-testatuille kerrotaan foorumeilla ja somessa yleensä, että sukututkimustesteissä tutkitaan vain sellaisia perimän kohtia, joista ei voi päätellä terveyteen liittyviä asioita. DNA-testeissä muka selvitetään vain DNA:n osuutta, joka ei sisällä informaatiota. Kuitenkin 5 dollarin lisämaksulla ja lataamalla tietosi Promethease-tietokantaan, saat terveystietona esimerkiksi lukeman, kuinka moninkertainen riski sinulla on sairastua eturauhassyöpään. Kaikki tietenkin englanniksi. Huoli tällaisten tietojen väärinkäyttämisestä on aiheellinen. Tulevaisuudessa perimään liittyvä tieto voi vaikuttaa vaikkapa vakuutusyhtiöiden myöntämiin vakuutuksiin.

Varaudu väärään tietoon ja tulkintoihin

DNA-testien ja lisätestien tulokset ovat tavalliselle, asiaan vihkiytymättömälle vaikeita tulkita. Näyttää siltä, että näistä asioista saa väärää tietoa jopa kouluttajilta. Se on ymmärrettävää, sillä heilläkään ei yleensä ole alan ammatillisesti syventävää koulutusta ja peruskoulutus on aivan muulta alalta. Innostus ei aina korvaa osaamista. Tätä ei saa yleistää, tarkoitus on vain varoitella tapahtuneiden ylilyöntien takia.

Parhaat asiantuntijat näyttävät olevan ulkomaisissa ryhmissä, joiden kieli on yleensä englanti. Myös suomalaisissa ryhmissä saa joskus hyviä vastauksia, mutta oikean vastauksen erottaminen jonkun innokkaan vastaajan tarjoamasta väärästä informaatiosta voi olla vaikeaa. Internetissä on paljon väärää DNA-tietoa, joka on alkanut elää omaa elämäänsä totuutena. Jos jaksaa kaivaa, voi löytää myös vastakkaisia tietoa, joten siinä sitä ollaan. Kannattaa varoa joutumasta tässäkään sen alkuperäisen tavoitteen ulkopuolelle. Jos tavoite on löytää sukulaisia, ei kuiva korvavaha siinä paljon auta. Varsinaiset DNA-asiantuntijat eivät sukututkimusryhmissä kovin paljoa esiinny. Kukapa sitä huippuammattitaitoaan turuilla ja toreilla vapaa-aikanaan ilmaiseksi jakaisi, vapaa-ajalla kiinnostavat ihan muut asiat.

Varaudu pettymykseen

Y-DNA-testejä (taso vähintään 67) ja mtFull-testejä on tehty melko vähän. On melkoinen lottovoitto saada niihin läheinen osuma. Koska testit tuovat esiin myös alempien tasojen osumat, etäserkkuja löytyy useita satoja, jopa tuhansia, aivan kyllästymiseen saakka. Suurimmalla osalla (esimerkiksi HVR1- ja Y12 osumat) ei käytännössä ole mitään arvoa. Ja vaikka täysosuma tulisi Y111 tai mtFull-tasolle, voi yhteinen esivanhempi olla yhtä hyvin satojen vuosien takana kuin omassa perheessä.

Jos kuitenkin päädyt testeihin

Teksti on koottu sen jälkeen, kun DNA-tutkimuksiin houkuttelemisessa on henkilöitä joutunut väärinkäytösten kohteeksi. Älä käytä DNA-testien tilaamisessa välittäjää, älä edes luotettavalta vaikuttavaa. Kerro se sukututkimuksesta kiinnostuneille läheisillesikin. Käyttäkää luotettavaa ja läheistä henkilöä apuna, jos kielitaito tai uskallus ei riitä asioimiseen suoraan FTDNA:n kanssa internetissä. Näissä tapauksissa testattava tulee tarvitsemaan joka tapauksessa apua tulosten hyödyntämisessä. Pitäkää aina salasanat itsellänne!

Mutta muutoin: Tilaa ihmeessä testi, jos vähänkin siltä tuntuu, eikä kustannus heilauta talouttasi, vaikka sen arvoisia tuloksia ei tulisikaan.

Tilaa aluksi Family Finder (FF), jolla melko edullisesti saat varmasti jotain osumia. Suosittelemme sitä, vaikka selvittäisit isä- tai äitiketjua. Kiinnostavien FF-osumien kanssa voit aloittaa tarkemman selvittelyn. Kun ymmärrät kuvion, tilaa lisää testejä. Jos tilaat heti kopallisen ajatuksella, että selvitän sitten joskus – sitä ”joskus” ei koskaan tule.

MUOKKAUS: Kokemusten perusteella on päädytty suosittelemaan aluksi Ancestryn testiä, jonka tuloksen voi tarvittaessa kopioida muihin testauslaitoksiin. Vain hyvin harvoissa tapauksissa on todellista hyötyä isä- ja äitilinjan testeistä, jotka saa FTDNA:lta. Jos tätä myöhemmin tarvitsee, on ne tilattavissa joka tapauksessa. Ancestryn laaja tietokanta antaa hyvin osumia ja tarkimmat arviot etnisyydestä jne. FTDNA:n tulosta ei voi ladata Ancestryyn.

Mutta jos ei ole rahasta kiinni (kaikki harrastukset maksavat), emme jarruttele, vaan anna palaa. Muista kuitenkin tuo alussa mainittu henkilötietojen huomioiminen ja sen jälkeen esitetyt asiat.

Jos tilaat testejä lähiomaisille, kerro heille mistä on kysymys. Vältä alaikäisten testaamista, sillä heillä voi myöhemmin olla jotain asiaa vastaan. Isyystestejä varten on omat kanavansa.

Onnea matkaan DNA:n ihmeellisessä maailmassa! DNA:si on ainutlaatuinen, käsittele sitä huolella.

Kirjoittajat ovat tilanneet asiaan perehtyäkseen ns. koko satsin, mutta ei laboratorioista. Asiallisia kommentteja ja palautetta, ja vaikka tietoa onnistumisista voi laittaa osoitteeseen info (at) humogen.net

A. Miettinen, I. Virta, R. Salomäki