Olet täällä

23andMe ja DNA-testit

23andMe poikkeaa Suomessa voimakkaasti markkinoidusta FTDNA:sta jonkin verran. Merkittävä ero on tehtyjen testien määrä, 23andMe-tietokannassa on yli miljoona testattua. FTDNA jää selvästi pienemmäksi, eri lähteiden mukaan noin 300 000 testattua. Määrästä ei ilmene, ovatko nämä yksittäisiä testattuja henkilöitä vai tehtyjä testejä. FTDNA tarjoaa enemmän erilaisia testejä. Sukupuu-työkalu löytyy myös 23andMe:n palvelusta.

FTDNA:lla on oma affiliate-ohjelmansa, jolloin lähes kuka tahansa voi välittää laboratorion palveluja. Vaikka asiakas tekee tilauksen suoraan laboratorion sivulta, tilaukseen johtavan polun tarjoava taho saa myynnistä prosenttiosuuden (5-10%). 23andMe-palvelulla on vastaava ohjelma. 23andMe ei tarjoa projekteja, joiden vetäjille FTDNA puolestaan tarjoaa koulutusta, konferensseja ja vastaavia etuja ja tukea. Tämä FTDNA:n toimintamalli on ilmeisesti syy, joka on Suomessa johtanut voimakkaaseen ja välillä jopa epäasialliseen markkinointiin.

23andMe pitää FTDNA:ta paremmin huolta testattujen henkilöiden tietosuojasta.  Tietojen jakamiseksi molempien osapuolien pitää hyväksyä tietojen vaihtaminen. Postikulut ovat hieman edullisemmat kuin FTDNA:lla. Testi maksaa 169 USD. Maksuvälineinä soveltuvat yleiset luottokortit ja PayPal.

Autosomaalitestin osalta 23andMe vastaa suunnilleen FTDNA:n FamilyFinder-testiä. Tuloksista ilmenee etninen tausta, haploryhmä ja neandertalin ihmisen kanssa yhteinen perimä. Testituloksesta saa tietoa äitilinjasta sekä miespuoliset lisäksi isälinjasta.

Lisäksi 23andMe-testi tarjoaa terveyteen liittyviä DNA-tuloksia. Tulos sisältää edellä kuvatun lisäksi suuren määrän (yli 100) terveyteen liittyviä tietoja ja tuloksia. Jos tilaa useamman, saa seuraavista alennusta. Terveystietoina tuloksista ilmenee esimerkiksi perinnöllisiin sairauksiin liittyviä riskitekijöitä (kystinen fibroosi, Sallan tauti, fruktoosi-intoleranssi), erilaisiin lääkeaineisiin reagoimiseen liittyviä tietoja (asetaldehydi, warfarin), geneettiseen terveyteen liittyviä riskitekijöitä (Parkinsonin tauti, verenvuototauti jne) sekä yleisesti henkilön ominaisuuksiin liittyviä tietoja (reagointi alkoholiin, ensimmäisen hampaan puhkeaminen, pälvikalju, korvavahan tyyppi).  Osa tuloksista kuvaa ominaisuuksia, joille ei voi mitään ja osa tuloksista on sellaisia, joiden ilmaisemiin riskitekijöihin voi omilla valinnoilla vaikuttaa.

Terveyteen liittyviä tietoja 23andMe ei saa myydä kaikki maihin. Suomi on niiden 8 vapaan valtion joukossa, joihin testin voi vapaasti hankkia. Muualla toimitetaan terveyttä tarkasteleva osio tulkitsemattomana raakadatana.

23andMe-tuloksen voi siirtää GEDMatch-palveluun ja vertailla siellä muissa laboratorioissa tehtyihin autosomaalitesteihin. Näin löytyvät myös FTDNA:n osumat.

Yhteenvetona: 23andMe on autosomaalitestinä (serkkutestinä) ilman tarjouksia kalliimpi kuin FTDNA, mutta antaa huomattavasti laajemman kirjon tuloksia ja maailmanlaajuisesti isomman vertailutietokannan. Jos terveystieto kiinnostaa, 23andMe on ainoa vaihtoehto. FTDNA:lla voi erikseen testata aika kalliisti isä- ja äitilinjaa, mutta näissä tulokset näissä ovat niin suuntaa-antavia, että hyöty on yleensä samaa luokkaa 23andMe-tulokset.

 

Edit: 17.3.2017 Korjattu FTDNA:n testattujen määrä on 300.000.

I. Virta