Olet täällä

Mikä on www.geni.com?

Seuraavassa ei opasteta tai testata Genin käyttöä vaan esitellään puolueettomasti arvioiden, mikä tämä internetissä toimiva palvelu on. Emme arvostele Geniä, joka on ollut menestyksekäs start-up, mutta tämä kannattaa lukea, jotta tietää mihin ryhtyy, jos sen käytön aloittaa. Kommenttien perusteella vielä pari huomautusta:

1) Kenenkään olossa olevan tai elossa olevaan henkilöön yhdistettäviä tietoja ei saa julkaista Genissä ta vastaavissa palveluissa ilman henkilön nimenomaista lupaa.

2) Julkisuuden henkilöiden omaiset eivät ole julkisuuden henkilöitä.

3) Huomioi, että ryhmiin liittyessäsi annat kaikki tietosi ryhmän vetäjän näkyviin ja käyttöön. Tämä koskee myös esim. GENI- ja FTDNA-ryhmiä.

4) Harkitse ainakin neljä kertaa ja viisi päivää, ennen kuin leimaat itsesi kyseenalaisella leimalla ja julkaiset Genissä läheistesi tai omia tietojasi. Tiimimme on saanut useita viestejä hankaluuksiin joutuneilta tai tietojen kirjaamista katuneilta henkilöiltä. Tarvittaessa autamme tietojen poistamisessa ja vastaavissa toimenpiteissä.

5) Viestien perusteella erilaisista ryhmistä potkaistaan pois vähänkin poikkeavia näkemyksiä esittävät henkilöt. Heidän luovuttamansa tiedot kuitenkin jäävät järjestelmään.

6) Geni on verrattavissa mihin tahansa some-sovellukseen tai vastaavaan. Älä sinisilmäisesti usko kaikkea, mitä järjestelmä itsekään kertoo. Jos se on totta nyt, se ei ehkä ole totta huomenna. Opasta muitakin varomaan, jos lähipiirissä on Genin käyttäjiä.

7) Genissä monet käyttäjät ovat juutalaisia, jotka pyrkivät selvittämään sukulaistensa kohtaloita. Suomalaiset ovat erikoisen innostuneita käyttäjiä myös, lähinnä Reijo Savolan ja hänen ryhmiensä innokkaan manageroinnin ansiosta. Kannattaa pohtia vielä kerran, lähteekö tällaiseen ulkomaalaiseen järjestelmään kirjaamaan sukunsa ja tuiki tuntemattomien tietoja - vaikka maailmanlopun skenaarioihin ei uskoisikaan. 

Geni löytyy osoitteesta www.geni.com. Siitä avautuu sukututkimusalusta, jonka tunnuslause on ”Tutki sukupuutasi, yhdessä”. Yhtiö on perustettu 2007. Geniin rakennettiin viestipalvelu Yammer, jonka Microsoft osti 2012. Geni ei oikein istunut Microsoftille ja niinpä marraskuussa 2012 Genin osti MyHeritage, joka on siis nykyinen omistaja. MyHeritage on yksityinen israelilainen yritys, jonka perusti 2003 Gilad Japhet. Genin kotipaikka on Kaliforniassa, mutta omistus Israelissa. Ilmoituksensa mukaan Genillä on tietokannassa yli 100 miljoonaa käyttäjää ja heidän esivanhempiansa. Sivusto tarjoaa sekä ilmaisia että maksullisia käyttöliittymiä. Geni myy myös omistajatahonsa MyHeritagen DNA-testejä (Family Finder eli serkkutesti, Y-DNA eli isälinja ja mtDNA eli äitilinja). DNA-testeistä löydät lisää esimerkiksi tästä linkistä.

Lisäys 14.4.2017: Eräs Genin kuraattori oli sitä mieltä, että tämä teksti on virheellinen. Geni antoi virallisen vastineen asiaan.

Genin sanastoa (katso tarkemmin tekstistä)

  • MyHeritage = israelilainen yhtiö, joka omistaa Genin
  • Big Tree = Genin tavoite yksi ja ainoa sukupuu, joka kattaa kaikki maailman ihmiset
  • Kuraattori = Genin käyttäjien ja tietojen hallinnointiin pystyvä henkilö, näkee käyttäjien kaikki tiedot
  • Käyttäjä = manager, ylläpitäjä, joka luo ja hallinnoi profiileja
  • Geni Basic = ilmaisversion käyttäjä
  • Geni PRO = maksullisen version käyttäjä
  • Profiili = sukupuuhun liitetty yksittäinen henkilö ja tämän tiedot (kuvat yms)
  • Perheryhmä = Family Group, lähimmät sukulaisesi (oletuksena 4 serkkuihin asti), jotka näkevät elossa olevienkin tiedot (valokuvat, syntymäpäivä jne) sekä saavat näistä tietoja ja muistutuksia)
  • MasterProfiili = kuraattorin lukitsema profiili, jota voi vain kuraattori muokata
  • Private profiili = "yksityinen" profiili, jonka näkee vain oma perheryhmä, kuraattorit ja Genin henkilökunta
  • Public profiili = profiili, jonka tiedot näkee kuka tahansa käyttäjä
  • Projekti = kokoelma jollakin perusteella yhteen kerättyjä profiileja. Kuka tahansa voi luoda projektin.
  • Geni Wiki = Genin käyttäjien ylläpitämä ohjeistus, joka on pahasti vanhentunutta. Ylläpito vaatii tunnuksen, jonka antaa wikissä mainittu israelilainen sukututkija.

Genin tavoite

Geni mainitsee useissa yhteyksissä tavoitteekseen luoda yhteisen sukupuun, Big Treen. Genin tavoitteena on yhdistää kaikki maailman sukututkijat ja sukupuut yhteen ja samaan tietokantaan, samaan sukupuuhun. Tämän vahvuuksiksi mainitaan mm. että käyttäjät voivat selvittää, miten he ovat sukua esimerkiksi USAn presidenteille tai kuuluisille urheilijoille. Esimerkkinä Geni kertoo, että Donald Trump ja Hillary Clinton olivat keskenään 19. serkut. Heissä on samaa siis 0,0000000001819 % eli yksi  549 755 813 888:s osa. Tarkemmin etäisistä sukulaisuuksista tässä.

Oma arvonsa joku voi tällaisessakin tiedossa nähdä, vaikka totta se ei missään tapauksessa ole. Genistä löytyy sukulinjoja muinaisiin tarujen hallitsijoihin asti. Malli tuo mieleen mormonien aikanaan tekemät, vastaavat massiiviset projektit, joissa määrä korvasi laatua.

Genin todellinen tavoite on tietenkin kasvaa ja menestyä liiketaloudellisesti. Genin ansaintalogiikka perustuu ihmisten sitouttamiseen. Ahkerimmat saavat kunniamainintoja. Geni on osa MyHeritagea, jonka DNA-testejä sivusto auttaa myymään. Mitään palveluja sivusto ei tyrkyttämällä myy, vaan kaiken korostetaan olevan Free (ilmaista) - Just Start My Family Tree! Voimakkaimmin Geni on käytössä sellaisissa maissa, joista on löytynyt aktiivisia kuraattoreita.

Käyttäjät

Varsinaisen työn sukupuun ylläpitämiseksi tekevät käyttäjät, ilmaiseksi Geni Basic tai maksullisena Geni PRO. Ilmaisessa osuudessa sukututkija pääsee tekemään yhteistä sukupuuta ja esimerkiksi liittämään siihen kuvia. Käyttäjän sukupuu aktivoituu, kun käyttäjä on lisännyt siihen vähintään 4 henkilöä eli profiilia. Geno PRO ohittaa muut, jos on kysyttävää, eli Genin sanoin "For all other inquiries, your request will be reviewed by our support staff as soon as possible. Please note that support inquiries by Geni Pro and Geni Plus members are handled in higher priority than other inquiries." Viestissä mainittua GeniPLus ei enää ole tarjolla.

Erilaiset yhteisöt (esimerkiksi kirjastot ja sukututkimusyhdistykset) voivat saada käyttöönsä Geni Pro –ominaisuudet ilmaiseksi. Tätä varten yhteisön pitää täyttää hakemus. Luettelon mukaan tällaisia julkisia liittymiä on lähinnä USAssa ja muutamia Euroopassa, mutta ei Suomessa.

Perheryhmät

Profiileista muodostuu perheryhmä, johon liitetään oletusarvoisesti automaattisesti kaikki neljännet serkut ja sitä läheisemmät sukulaiset. Tämä perheryhmä näkee automaattisesti kaikki suvun tiedot. Tosin, jos joku perheessä tai muissa käyttäjissä ei miellytä, voi kuka tahansa blokata toisen käyttäjän omasta lähipiiristään ja ylläpitämistään profiileista.

Kuraattorit

Käytännön toimintaa ohjaavat ja opastavat maailmanlaajuisesti muutama sata kuraattoria (curators), joille Geni on myöntänyt erikoisoikeuksia. Kuraattorit voivat mm:

  • nähdä ja muokata kaikkia, myös yksityisiä profiileja
  • asettaa Master Profiileja ja lukita ne niin, että vain kuraattorit voivat muokata niitä. Jos jollekin henkilölle on useampi profiili, voi kuraattori lukita yhden niistä masteriksi, johon henkilön muut profiilit pitäisi yhdistää.
  • lisätä profiileihin huomautuksia
  • yhdistellä sukupuita
  • muuttaa elävien henkilöiden profiileja kuolleiksi (ja saada näin profiili näkyväksi)
  • muuttaa kuolleen julkisuuden henkilön profiilin näkyväksi (vaikka olisi tehty yksityiseksi).

Eräs suomalainen kuraattori tarkasti tämän tekstin virheiden varalta, mutta ei muuten vaikuttanut arviointiin. Kuraattorit ovat muodollisesti sitoutuneet siihen, että eivät käytä tietoja ja oikeuksia vastuuttomasti. Geni sanoo, että kuraattoreilla on ollut suuri vaikutus tietokannan datan laatuun. Kuraattorit tekevät varsin nimellisellä, osittain henkisellä korvauksella (pääsyllä kaikkeen tietoon) työtä yksityiselle yhtiölle. Genin julkisesta wiki-listasta löytyy pari suomalaistakin kuraattoria; Söderström ja Röppänen. Googlella ja Geniin liittyvistä Facebook-ryhmistä löytyy lisää hyvinkin aktiivisia, suomalaisista aktiivisin on Reijo Savola, joka on vetäjänä useissa Geni-projekteissa.

Projektit

Projektit ovat kenen tahansa Genin käyttäjän ylläpitämiä ryhmiä, joissa kerätään yhteen määrätyn yhteisen nimittäjän mukaisia profiileja. Suomalaisia projekteja on noin 200, esimerkkeinä Kirkkonummen maatilat - Kyrkslätts hemman, Pihlajaveden kyläpuu, Apotekare i Finland ~ Apteekkarit Suomessa ~ Pharmacists in Finland, Kainuu, Savo, Pohjanmaa jne. Osassa projekteja ei näy ylläpitäjää, vaan se luvataan määritellä myöhemmin (TBD).

Projekteissa on myös varsin erikoiselta kuulostavia, vai mitä sanotte seuraavista: Homoseksuaalit Hollannin vastarintaliikkeesä (Homosexuals in Dutch resistance - WO II), Amerikkalaiset jalkapalloilijat (American Football Players), Auto-onnettomuudet (Car Accident),  Luonnollisesta syystä kuolleet (Death by natural causes), Prostitutes and Courtesans jne.

Useilla näistä projekteista on myös oma Facebook-ryhmänsä. Genin kuraattorit ylläpitävät myös omia projekteja.

Genin tietojen ja luotettavuus

Tämän tyyppisen tietokannan luotettavuus on eräs sen ratkaisevia arvoja. Kokemuksen mukaan Genin luotettavuus on huomattavasti heikompi, kuin esimerkiksi Hiski-tietokannan. Pääosa tiedosta on oikein, mutta ”suositut” eli sukukirjasta ja sukupuusta toiseen kopioidut virheet esiintyvät myös siellä. Virhe voi olla tehty jo alkuperäisessä kirkonkirjassa tai sen tulkinnassa, kun tietoja ei ole tarkistettu riittävän huolellisesti.

Mitä kauemmaksi historiaan mennään, sitä enemmän virheitä ja suoranaista mielikuvituksen käyttöä löytyy. Lähdeviitteet ovat tiedoissa harvinaisia. Käytännössä tieto on arvoton ilman lähdeviitettä alkuperäisen lähteen ulkopuolella. Näyttää myöskin siltä, että kerran kirjattuja tietoja ei kovin aktiivisesti korjata, vaikka kuraattorit siitä ylläpitäjiä muistuttavatkin. Kuraattorin mukaan tietojen luotettavuus paranee koko ajan: suomalaisissa Geni-projekteissa korostetaan alkuperäislähdemerkintöjä.

Kirjautuminen

Kirjautuminen onnistuu myös Facebook-profiilin avulla. Sisään kirjautumisessa kysytään sukupuoli, etunimi, sukunimi ja sähköpostiosoite. Näistä sanotaan, että niitä ei koskaan jaeta eikä osoitteeseen tule roskapostia. Tässä on huomioitava, että kaikki kuraattorit näkevät myös nämä tietosi. Keksi siis itsellesi identiteetti ja luo tarkoitukseen sopiva sähköpostitili vaikka gmailiin, jos haluat testata toiminnallisuuksia yksityisesti. Tämä ei ole kiellettyä, ellet samalla uskottele olevasi joku määrätty, olemassa oleva henkilö. Tosin myös käyttämäsi IP-osoite on järjestelmällä tiedossa.

Uusi tervetuloviesti:

Sähköpostiin tulevassa tervetuloviestissä Geni pyytää käyttäjää

  1. luomaan oman sukupuun
  2. kutsumaan siihen liitettyjä avustamaan sukupuun rakentamisessa 
  3. hyväksymään muiden sukupuista löytyviä osumia osaksi omaa sukupuuta.

Sitten vain rakentamaan sukupuuta. Missään vaiheessa ei kuitattu mitään sitoumuksia tai ohjeita tai näkynyt huomautuksia evästeistä. Tämä on lainsäädännön vastaista.

HUOM: wiki.geni.com tarjoaa vanhentunutta tietoa.

Genin maksulliset palvelut

Genin maksullisen version saa ensin ilmaiseksi tutustuttavaksi 14 päivän ajaksi. 14 päivän jakson jälkeen veloitetaan 119,40 USD. Maksun voi hoitaa PayPal-tilillä tai luottokortilla. Todennäköisesti palvelun irtisanomisessa ei ole ongelmia, koska yhtiö on tunnettu eikä halua huonoa mainetta näissä asioissa.

Maksullisella versiolla Geno PRo saa mm.

  • välittömän tiedon osumista, kun käyttää sukupuuta
  • rajattoman tilan kuvien, videoiden jne tallettamiseen
  • paremmat hakutoiminnot koko 170 miljoonan profiilin sisältöön
  • paremman käyttäjätuen ja suoran yhteyden yhtiön asiakaspalveluun
  • Geni PRO "kunniamerkin"

Tietojen poistaminen Genistä

Geni on silloin hankala, että jos sinne kerran erehtyy profiilin tekemään tai lisäämään muita henkilöitä ja ne haluaisi myöhemmin pois. Geni ei salli tätä, jos tietoja on jaettu. Genin mukaan tietoja voi vain korjata, ei poistaa. Geni on tässä kaappaamisessa hyvin aktiivinen. Genin sanoin: "If, however, you invite other Members to share your family tree on the Service, or agree to merge your family tree with another Member's family tree on the Service (in either case, a "Shared Family Tree"), then you agree that you will not delete Content in the Shared Family Tree except to correct inaccurate or offensive data."

Kiitoksia Kaija A:lle seuraavasta tarkennuksesta (tyydymme liiaksi ylläpitäjiltä saatuihin vastauksiin ja käyttäjien kokemuksiin): Yksittäisissä tapauksissa poistaminen voi onnistua tämän tekstin mukaan  "We respect the privacy of the Geni users and of the individuals posted in the Geni family tree. We implement requests of individuals to be deleted from the tree or to have their close family members deleted, if that is their wish. Full information needs to be provided to the Geni support staff in order to allow them to validate and take action on such requests. Emails should be addressed to misconduct@geni.com." Yhteyttä ei siis tässä asiassa voi ottaa ylläpitäjään tai kuraattoriin vaan suoraan Genin henkilökuntaan. Toki kaikkien palvelun käyttäjien tulisi tämä keino tuntea.

Geni ja GEDCOM

Joskus tietojen ylläpitäjällä voi olla tarvetta saada tietoja myös ulos Genistä. Ilmaiseksi käyttävä saa ulos gedcomin, jossa on 4 x lisäämiensä henkilöiden (profiilien) määrä henkilöitä, koskeintaan kuitenkin 5000. Myös PRO-käyttäjät saavat 4 x lisäämiensä profiilien määrän ja korkeintaan 50.000 henkilöä gedcomiin. Näin henkilöiden on ahkerasti lisättävä henkilöitä, jotta saisivat edes jonkinlaisen gedcomin ulos järjestelmästä. Gedcomin käsittelyyn Geni suosittelee ohjelmaa MyHeritagen Family Tree Builder. Tämä on ilmainen, mutta sisältää myös ilmaisten ohjelmien ansan. Kehittyneiden ominaisuuksien käyttäminen edellyttää perhesivuston julkaisemista.

Geni ja yksityisyys

Genin yksityisyysasetuksissa voi käyttäjä määritellä omien tietojensa näkyvyyden useamman tiedon kohdalla erikseen.

Geni suojelee alle 13-vuotiaiden yksityisyyttä. Tässä samaa Geni Wikistä, mutta wikin tietoihin ei voi näköjään luottaa. Kaikki, myös alle 13-vuotiaat näkyvät toki kuraattoreille ja Genin henkilökunnalle. Kuolleeksi merkityn henkilön profiilista tulee automaattisesti kaikille julkinen, ellei ylläpitäjä ole merkinnyt sitä erikseen yksityiseksi.

 

Genin yksityisyyttä on sivustolla myös tarkemmin kuvattu kaaviossa, joka vain pitää osata ottaa näkyviin. Kuten tunnettua, yleensä ihmiset eivät lue tällaisia asioita, vaan luottavaisesti laittavat rastin ruutuun, jos sitäkään tarvitaan. Vaikka valinta on Private, on tieto näkyvissä perheryhmälle, kuraattoreille ja Genin henkilökunnalle. Kuraattoreilla on salassapitosopimus (NDA) Genin kanssa yksityisistä tiedoista.

Yhteenveto

Geni on työkalu niille, jotka tällaista kokevat tarvitsevansa. Geni on tietosuojavaltuutetun tarkoittama julkinen kanava, vaikka kuinka käyttäjä rajoittaisi ohjelman asetuksista tietojen näkymistä.

Jo lähtökohtaisesti BIG TREE on mahdoton projekti, mutta melko massiivinen tietokanta siitä on jo kasvanut. Ilman lähdemerkintöjä ja -kritiikkiä sillä on sukututkimuksen kannalta lähinnä viihdearvo. Joissakin tapauksissa sitä voi käyttää lähteenä, kunhan tarkastaa tiedon alkuperäisestä lähteestä. Pelkkä lähteen katsominen ei riitä, vaan on tarkastettava kokonaisuus, esim. perheyhteydet. Esimerkiksi perhe on kopioitu rippikirjasta, mutta lähteenä käytetyssä kirjassa onkin ollut kyseessä toinen avioliitto. Näin osa lapsista on merkitty väärälle vanhemmalle. Joissakin tapauksissa Hiskistä on löytynyt sopiva henkilö ja nimien erehdyttämänä henkilö on yhdistetty väärään perheeseen. Eräs ongelma onkin henkilöt, jotka joku hyväksyy perhekokonaisuuteen ilman todellista sukuyhteyttä.

Genin ensimmäinen ongelma on se, että käyttäjät lisäävät sinne henkilösuojan piiriin kuuluvia profiileja. Erityisesti uudet käyttäjät oppivat Genin käytön ns. kantapään kautta, kun tietojen lisäämisen näennäinen helppous houkuttelee vauhdikkaaseen aloitukseen sukupuun kokoamisessa. Elossa olevilta tarvitaan nimenomainen lupa tai heidän tietonsa tulisi merkitä esimerkiksi pelkillä kirjaimilla N.N. ja myös kuolleiden kohdalla on määrätty osa tietosuojaa huomioitava. Itsensä voi toki jokainen lisätä mihin haluaa. Tosin itsensä vaikka piilotettuunkin Geni-profiiliin lisäävä antaa kaikki julkaisemansa tiedot MyHeritage- ja Geni -yhtiöiden työntekijöille ja kaikille kuraattoreille ympäri maailmaa. Geni ei siis millään muotoa ole yksityinen, henkilön omassa hallinnassa oleva tietokanta, vaan käytännössä sitä tulee pitää julkiseen rinnastettavana alustana.

Jos lisää Geniin henkilösuojan piiriin kuuluvia henkilöitä, pitää lupien keräämisen lisäksi tehdä rekisteriseloste. Tässä tulee ongelmia esim. kohdassa, jossa määritellään tiedon huolellisen säilyttämisen periaatteet ja menetelmät. Merkittävä osa Genissä olevista, elossa olevista ihmisistä ei edes tiedä tietojensa olevan rekisteröitynä, varsinkin kun Google ei näitä löydä. Monet isoäidit ovat ajattelemattomuuttaan kirjanneet koko jälkikasvunsa asiaa tarkemmin ajattelematta. On myös pariskuntien ja ex-pariskuntien toisen puoliskon kirjaamia profiileja, joista toinen suku ei tiedä mitään.

Genissä ei voi tehdä omaa sukututkimusta. Lisäämäsi sukuhaara saattaa yllättäen yhdistyä jonkun muun henkilön keräämiin tietoihin. Yhdistyneitä tietoja hallinnoitte yhdessä. Jos haluaa tehdä varsinasta sukututkimusta, ei Geni ole oikea vaihtoehto, sillä Geni ei millään muotoa ole varsinainen sukututkimusohjelma. Jos tarkoitus on käsitellä myös tietosuojan piiriin kuuluvia tietoja, täytyy etsiä jokin omalla tietokoneella käytettävä maksullinen (esim. Sukujutut) tai ilmainen (esim. Ahnenblatt) ohjelma. Geni on lähinnä paikka, johon kootaan mahdollisimman paljon henkilöitä ja näiden sukuyhteyksiä. Genillä ei niinkään tutkita omista lähtökohdista sukuun kuuluvien henkilöiden ja paikkojen historiaa, muuttoja ja muita tapahtumia.

Myös Genin tavoite ja omistuspohja jakavat mielipiteitä. Monien muistossa on vielä maailmansodat, joissa molemmissa ihmisiä tuomittiin heidän sukutaustojensa ja viiteryhmiensä perusteella. Vastaavia etnisten ryhmien välisiä sotia ja puhdistuksia on tehty sen jälkeenkin. Vielä nykyäänkin on ihan lailla kiellettyä kerätä ihmisistä edes yksityisiä rekistereitä, joista ilmenee henkilöiden määrättyihin ominaisuuksiin liittyviä tietoja. Osa Genin projekteista olisi siis ilmeisen laittomia Suomen lainsäädännön mukaisesti. Jotkut yhteisen sukupuun vastustajat ovat sitä mieltä, että vihamieliset ryhmät saavat Genistä käsiinsä työkalun, jolla ihmisiä voidaan lajitella ja tuomita. Esimerkkinä he käyttävät esimerkiksi tätä VK-palveluun liittyvää tapausta.

Jos sukupuussasi on esim 1800-luvulla syntynyt henkilö, jolla ei ole merkitty kuolinpäivää, voit saada kuraattoreilta kehotuksen merkitä henkilö kuolleeksi tai kuraattorit voivat sen kysymättä itsekin tehdä. Eettisen ohjeen mukaan kuraattorin pitäisi ensin kysyä, haluaako ylläpitäjä pitää puunsa yksityisenä, mutta käytännössä julkaisemista on tehty kysymättä. Kuolleeksi merkityn henkilön profiilista tulee automaattisesti julkinen, jos muuta ei ole valittu. Tässä linjaus poikkeaa suomalaisista käytännöistä ja aiheuttaa keskustelua.

Sivuston käytännöt ja tietosuoja eivät noudata eurooppalaisia tai suomalaisia vaatimuksia. Sivustolta ei löydy eurooppalaisen tietosuojaa koskevan lainsäädännön mukaista (helposti löydettävissä olevaa) ilmoitusta käyttäjätietojen keräämisestä ja evästeiden käyttämisestä. Sivusto kerää mm. käyttäjien IP-osoitteet ja asettaa käyttäjien koneelle useita evästeitä.

Aivan oma lukunsa on ilmaiseksi ulkomaisen sijoittajaryhmän hyväksi toimivien henkilöiden ajankäyttö. Tämä on jokaisen oma asia. Paheksuttavaa tästä tulee vasta, kun muita houkutellaan mukaan riittämättömin ja jopa valheellisin tiedoin. Tällä viitataan puutteellisiin tietosuojakäytäntöihin ja riittämättömiin ohjeisiin henkilötietojen käsittelystä yms.

Genin tapaisten ohjelmien käyttö maailmalla alkoi, kun juutalaiset alkoivat selvitellä kadonneiden sukulaisten ja läheisten vaiheita maailmanlaajuisesti. Samantapaista tarvetta on ollut muissakin sekasorron kohteeksi joutuneiden valtioiden kohdalla. Oma lukunsa on Amerikkaan ja Australiaan kohdistuneet siirtolaisvirrat, joiden jälkeläiset etsivät sukujuuriaan vanhasta maailmasta. Jonkinlainen vastaava kiinnostus on jatkosodan jälkeisten evakkojen taipaleita jäljittävillä suomalaisilla. Tällainen kiinnostus ei kuitenkaan saisi mennä tietosuojan määräysten edelle. Mitään tarvetta ns. Big Treen ylläpitämiseen ei luulisi olevan sukututkijoilla, jotka ovat aidosti kiinnostuneita omista juuristaan.

I.V. (teksti ja kuvat), R.S. (muokkaus)