Miten löydät mahdollisen ilman lupaa tehdyn profiilisi Genistä? Sitä varten ei tarvitse edes kirjautua järjestelmään. Seuraavassa joitakin profiileja on käytetty vain esimerkkinä, se ei tarkoita että tähän profiiliin liittyisi mitään moitittavaa. Esimerkkinä on ns. julkisuuden henkilön profiili.
Löytääksesi Genin ja siellä mahdollisesti olevia tietoja, hae googlella tietoja kuolleen esivanhempasi nimellä ja sanalla Geni, esimerkiksi "Matti Oravisto Geni". Jos tietoja ei löydy, kokeile toista esivanhempaa. Hakutuloksista löytyy tässä tapauksessa ensimmäisenä Matti Kustavi Oravisto (1921-2001). Profiili avautuu linkkiä klikkaamalla. Alla leike profiilista.
Jos olet kirjautuneena Geniin, saat hieman enemmän tietoja näkyviin, vaikka et lähisukulaisiin kuuluisikaan. Aivan kaikki tiedot näkevät järjestelmään kirjautuneet ja tunnistetut (sukupuuhun yhdistetyt) sukulaiset, kuraattorit ja Genin henkilökunta. Vihreä ympyrä tarkoittaa julkista profiilia. Julkisuuden henkilöllä voi olla myös ns. master-profiili, jonka merkkinä on oranssi MP. Master-profiilia voi ylläpitää vain kuraattori. Profiili voi olla myös yksityinen, myös kuolleilla henkilöillä. Silloin julkinen näkyvyys kaikille on rajoitettu. Jos kuraattori haluaa muuttaa kuolleen henkilön profiilin julkiseksi, tulisi hänen kysyä asiaa ylläpitäjältä, haluaako tämä pitää profiilin yksityisenä. Valitettavasti kysymättäkin on profiileja muutettu julkisiksi, kun kaikki kuraattorit eivät eettisiä ohjeitaan tunne tai muista.
Kohdasta lapset löytyy merkintöjä <yksityinen> Oravisto, joka tarkoittaa yksityisyysasetusta tai sitä, että henkilö on elossa tai ainakaan kuolinpäivää ei ole merkitty. Hänen tietonsa näkyvät vain lähisukulaisille, oletusarvoisesti 4. serkkuihin saakka ja muille perheyhteisöön liitetyille, kaikille kuraattoreille (ylläpitäjille) ja Genin henkilökunnalle. Tästä voit päätellä, onko sinun tietosi lasten tai mahdollisesti lastenlasten joukossa. Yksityisen profiilinkin yhteydessä näkyy joitakin tietoja, joskus pelkkä nimi. Jos yhdistät tämän tiedon itseesi tai lähisukulaiseen, voit pyytää tietojen poistamista.
Profiilin alareunassa näkyvät tiedon lisääjä ja mahdolliset ylläpitäjät. Voit yrittää heidän nimeään klikkaamalla lähettää heille viestiä. Monessa tapauksessa ylläpitäjän kohdalla lukee Private User. Tämä tarkoittaa, että ylläpitäjä haluaa ja osaa pitää omat tietonsa salasssa, vaikka muiden tietoja jakaakin. Ylläpitäjä ei pysty poistamaan profilia, jos sukupuu on kytketty osaksi laajempaa kokonaisuutta. Tietojen poistamista on pyydettävä Genin pääkonttorista. Se on yksinkertaista.
Testataksemme tietojen poistamista Genistä teimme seuraavaa:
1. Loimme profiilin, joka tarvitaan tietojen lisäämistä varten
2. Loimme lisää profiileja, jotka liittyivät muidenkin kokoamaan sukupuuhun
3. Poistimme lisättyjä profiileja (Delete), mutta tämä ei ole lopullinen poistotoimenpide, koska se on peruutettavissa.
Lähetimme osoitteesen misconduct@geni.com luettelon profiilien www-osoitteista ja pyynnön poistaa profiilit pysyvästi.
Parin päivän kuluttua Geni vastasi:
Mitään selitystä poistoon ei tarvita, kuten ei tulekaan tarvita. Genille ei ole kokonaisuuden kannalta mitään merkitystä, vaikka sieltä poistettaisiin kaikki suomalaiset profiilit. Siellä kyllä tiedetään eurooppalainen tietosuojakäytäntö ja erityisesti elossa olevien henkilöiden profiilien poistaminen tuleekin olla helppoa. Tässä tapauksessa poistamista varmasti helpotti se, että pyytäjä oli sama kuin profiilien lisääjä.
Todellisuudessa poistaminen ei vieläkän ole aivan täydellinen, koska profiilit ovat järjestelmässä löydettävissä, kun osoitteeseen kirjoittaa nimen sijaan sanat "no-name". Pyysimme vielä uudelleen tietojen poistamista kokonaan vastaamalla viestiin. Genin maksava jäsen voisi käyttää palvelulinkkiä, mutta ilmaiskäyttäjien on vastattava sähköpostiin, joka toki on helppoa sekin. Raportoimme tähän, kuinka asian käsittely jatkuu, kun pyysimme vielä poistamaan profiilit kokonaan.
Uusi viesti tuli ja nyt Geni ilmoitti tyhjentäneensä tiedot kokonaan. Tarkastelun perusteella tilanne myös toteutui. Genistä on siis mahdollista saada tiedot pois, mutta vaatii jonkin verran vaivannäköä. Parasta tietenkin olisi huomioida tietosuojakysymykset alusta alkaen. Uusi tietosuoja-asetus antaa mahdollisuuden perua annettu lupa tietojen julkaisemiseen. Olisi suotavaa, että prosessi olisi yksinkertaisempi.
Tässä on esimerkkinä ollut Geni siksi, että siellä on eniten rikottu tietosuojaa. Pienten mutkien kautta mutta kuitenkin, poistaminen toimii. Vastausviestissään Geni (lähettäjänimellä Mike) vakuuttaa kunnioittavansa sukututkimuksen standardeja ja paikallisia lakeja. Keskustelu Genin organisaation kanssa on helppoa ja asiallista. Genin suomalaisissa Facebook-ryhmissä palvelun kaikenlainen arviointi ja esimerkiksi tietosuojarikkomusten esiin tuominen on valitettavan kiellettyä ja johtaa heti ryhmistä poistamiseen.Tässä mielessä ryhmien vetäjänä Savola on omaksunut erikoisen toimintamallin.
Vastaavaa tarkastelua tullaan tekemään muistakin yhteistietokannoista. Selvitämme myös, pitääkö Genin näkemys muista palveluista paikkansa.
A Miettinen