Olet täällä

Kohta jokainen tunnistetaan DNA:n perusteella, halusi tai ei

Geneettinen sukututkimus on yhä suositumpaa. Viime vuosina yli 15 miljoonaa ihmistä on lähettänyt DNA-näytteensä  tutkimuspalveluihin kuten 23andMe ja Ancestry.com tavoitellen perimänsä avulla vastauksia esivanhemmistaan ja sukulaisistaan. Tällaisen geneettisen sormenjäljen avulla voi löytyä omat vanhemmat, tuntemattomat serkut ja ehkä kaukainen sukuyhteys Oprahiin tai Aleksanteri Suureen.

Kun nämä geneettisen identiteetin sisältävät tietokannat kasvavat, yksilöiden on yhä vaikeampi suojata identiteettinsä. Ensisijaisesti näitä sivustoja käyttävät amerikkalaiset ovat pohjois-eurooppalaista syntyperää ja heistä jo 60 prosenttia voidaan tunnistaa tällaisista tietokannoista, vaikka he itse eivät olisi niihin liittyneetkään, sanoo Science-lehdessä lokakuussa 2018 julkaistu tutkimus.

Kahden tai kolmen vuoden kuluessa 90 prosenttia eurooppalaista syntyperää olevista amerikkalaisista on tunnistettavissa DNA:n avulla, tutkijat sanovat. Sciencefiction-tulevaisuus, jossa kaikki tunnetaan tarkasti, halusivat he tai ei, on lähellä.

"Se aika ei ole kaukana vaan ihan lähitulevaisuuttta", sanoi tutkimuksen päätekijä Yaniv Erlich, entinen geneettisen yksityisyyden tutkija Columbian yliopistosta, nykyisin MyHeritagen geneettistä syntyperää selvittävän sivuston tutkija.

lähde: https://www.nytimes.com/2018/10/11/science/science-genetic-genealogy-study.html

Kommentti: Kysymys ei ole siitä, että lailliset viranomaiset käyttävät DNA-tietoja esimerkiksi rikosten selvittämiseen. Testien nopeutuessa ja halventuessa testejä käytetään yhä pienempien rikosten selvittämiseen. Kyse on siitä, käytetäänkö tuloksia joskus ihmisiä vastaan. Voi vain kuvitella miten tuloksilla voitaisiin hallita ihmisten elämää ja esimerkiksi rajata vakuutuksia sairastuvuuden perusteella, rajata kansalaisuus- ja muita oikeuksia jne. puhumattakaan epädemokraattisen hallinnon mahdollisuuksista. Etniset puhdistukset ovat maailmassa edelleen tätä päivää.

A Miettinen

PS: A Miettinen julkaisee tässä blogissa referaatteja sukututkimukseen liittyvistä kirjoituksista suomenkielellä. Kommentit osoitteella "info @ humogen . net".